Välkommen till bloggen "Tankar, tvivel och tro..."! Jag som förestår denna blogg heter John Nilsson. Här delar jag med mig av mina tankar om stort och smått, framförallt om psykologi, religion och samhälle. Välkommen att läsa och ge din respons på mina inlägg och efterföljande kommentarer.

2009-05-07

New Profile - ickevåldsorganisation i Israel - under attack


Fick Kristna Fredsrörelsens senaste elektroniska nyhetsbrev idag, och redovisar ett utdrag ur det som jag tycker känns viktigt att sprida. Jag vet inte mycket om New Profile, men mitt intryck av det jag läst på deras hemsida är att de står för en förnuftets och samlingens röst i en annars påtagligt förvirrad och splittrad situation.

Uppenbarligen finns det en kraft i ickevåldet, såväl som i det faktum att människor med hjälp av internet kan få kontakt med varandra över stora avstånd för organiserade kampanjer. Jag tror det är mot den bakgrunden man ska se de ständiga attackerna mot friheten och rätten till privat, oövervakad kommunikation på internet. FRA, IPRED, datalagringsdirektiv etc, tror jag mer handlar om att politiska och ekonomiska makthavare ser sin makt hotad, när vanligt folk kan göra sin röst hörd, snarare än om brottsbekämpning och jakt efter pedofiler. Jag hoppas jag har fel, men det är vad jag tror.

Här följer utdraget ur KrF:s nyhetsbrev:


New Profile utreds av israelisk polis
I september meddelade Israels riksåklagare att man skulle inleda en utredning mot den israeliska ickevåldsorganisationen New Profile med motiveringen att de uppmuntrar till vapenvägran, vilket är olagligt. New Profile menar att deras verksamhet är helt laglig och att de endast stödjer vapenvägrare, moraliskt och juridiskt.

På morgonen söndagen den 26 april fick sex medlemmar i New Profile besök av polisen som gick igenom deras hem, beslagtog deras datorer och tog in dem på förhör i flera timmar. De släpptes så småningom, men förbjöds träffa varandra eller kommunicera via internet. I torsdags fick fler medlemmar telefonsamtal från polisen om att även de ska kallas in till förhör.

I torsdags kväll demonstrerade flera kvinnoorganisationer utanför en polisstation i Tel Aviv för att visa stöd för New Profile. De attackerades då fysiskt av polisen och åtta personer arresterades och hölls sedan i häktet över natten, för att sedan släppas efter ett domslut på fredag förmiddag.

Kristna Fredsrörelsen har arbetat tillsammans med New Profile i flera år. För att läsa mer om vad som händer New Profile och om hur du kan stödja dem, se:

http://www.newprofile.org/english/?p=102

Inga kommentarer: