Välkommen till bloggen "Tankar, tvivel och tro..."! Jag som förestår denna blogg heter John Nilsson. Här delar jag med mig av mina tankar om stort och smått, framförallt om psykologi, religion och samhälle. Välkommen att läsa och ge din respons på mina inlägg och efterföljande kommentarer.

2008-08-24

Är psykoterapi skadligt?

Hittade i förrgår en bok på ett antikvariat med titeln "Against Therapy - Emotional Tyranny and the Myth of Psychological Healing". Boken är skriven av Jeffrey Moussaieff Masson (1988) och han ifrågasätter grunderna för psykoterapi (och psykiatri) överhuvudtaget, vad jag förstår. Detta trots att han själv är utbildad psykoanalytiker.

Jag har ännu bara läst några sidor av boken, så jag kan inte uttala mig om författarens teser håller. Jag kanske inte har kompetens att bedöma det heller - annat än för min egen del. Det är hur som helst intressant (och utmanande) att läsa något som går tvärtemot det jag tidigare läst, trott på och hållit för sant. Ännu ett nytt sätt att komplicera livet på och ställa till med förvirring i mitt lilla huvud. Eller så är det som René Descartes lär ha sagt:

"Dubium sapientiae initium"

(Tvivlet är vishetens början).


(Citatet hämtat från http://www.dagenscitat.nu/citat/latin/).

Inga kommentarer: