Välkommen till bloggen "Tankar, tvivel och tro..."! Jag som förestår denna blogg heter John Nilsson. Här delar jag med mig av mina tankar om stort och smått, framförallt om psykologi, religion och samhälle. Välkommen att läsa och ge din respons på mina inlägg och efterföljande kommentarer.

2011-01-10

Förutom att jag under lång tid missat en kommentar till mitt inlägg Stöd Wikileaks - bojkotta VISA, har jag visst också missat att jag fick svar från VISA dagen efter att jag mailat dem. Detta är vad jag fick till svar:

"from Enquiries.Europe
till John Nilsson
datum 9 december 2010 12:23
ämne RE: Cancelling VISA-account Q0438734
skickat från visa.com
signerat av visa.com

dölj information 2010-12-09


Dear John

Thank you for your email.

Visa Europe has taken action to temporarily suspend Visa payment
acceptance on WikiLeaks' website pending investigation into whether it contravenes Visa operating rules, including compliance with local laws in the markets where we operate.

Due to the nature of these investigations we are unable to respond to any further queries on this matter.


Kind Regards

Rebecca


Customer Services | Visa Europe | www.visaeurope.com"


Artigt formulerat, men inget nytt egentligen, relativt det de tidigare sagt i media. Jag tycker fortfarande de gör fel, eftersom varken de eller den amerikanska staten verkar kunna tala om vilket brott Wikileaks har begått.

Hur som helst avslutade jag i alla fall mitt VISA-konto innan julhelgen, genom att be dem klippa mitt VISA-kort på bankkontoret. Bankkassörskan sade att hon inte visste att VISA stoppat betalningar till Wikileaks, och hon undrade också hur jag skulle göra framöver:

- "Ska du komma hit och ta ut pengar så här sen då?"
- "Ja, vad ska jag göra?"

Ja, vad ska man göra?

Frågan är hur länge det ens är möjligt för mig att använda kontanter bara. Just där kön av människor radar upp sig framför kassorna på banken, sitter stora affischer om hur banken, polisen och handeln arbetar för att minska kontanthanteringen i samhället. Men ett stopp för kontanter innebär rimligen också att varenda krona man spenderar registreras. Det innebär både en ytterligare begränsning av individens rätt till ett privatliv, samtidigt som man frånhänder sig all makt till den betalningsförmedlare man är ansluten till. Är denna betalningsförmedlare VISA eller Mastercard, är man fortsättningsvis alltså beroende av en betalningsförmedlare som tycker det är okej att stödja rasistiska och fascistiska organisationer som Ku Klux Klan, men inte sådana organisationer som Wikileaks, som arbetar för demokrati och en ökad öppenhet i samhället. Den situationen vill inte jag hamna i.

Dennis Töllborg, professor i juridik, skriver på Stella Bianca (nyhetsbloggen 2010-12-07) att:

"De som nu inte ens orkar ta striden att vägra använda Visa, Mastercard, Pay-Pal, bojkotta resor till USA och Amazonbooks, var hade ni egentligen varit under andra världskriget?"

Jag tycker det är värt att fundera på.

Inga kommentarer: