Välkommen till bloggen "Tankar, tvivel och tro..."! Jag som förestår denna blogg heter John Nilsson. Här delar jag med mig av mina tankar om stort och smått, framförallt om psykologi, religion och samhälle. Välkommen att läsa och ge din respons på mina inlägg och efterföljande kommentarer.

2011-01-09

Genusväldets undergång

Feminismen och Assange-affären debatteras i dagarna flitigt på Newsmill. Läs gärna Helena von Schantz artikel Kan vi kvotera oss till jämställdhet? Hon har ett vettigt perspektiv, tycker jag. Det är också glädjande att se en artikelförfattare som deltar så aktivt som Helena, även i den diskussion som följer på vederbörandes artikel. Flera kommentatorer i nämnda tråd har uppmärksammat hennes föredömliga uppträdande och jag är beredd att hålla med. Att föra diskussionen i en civiliserad ton, och med respekt för motparten, kan vara lika viktigt som det innehållsmässiga i det man framför, tycker jag. Gandhi lär ha sagt att freden är vägen, inte bara målet. Det verkar vara en inställning som Helena försöker att praktisera.

Ett något mindre respektfullt förhållningssätt ges prov på i Tanja Bergkvists videoklipp Genusväldets undergång, som jag tycker är himla roligt och har svårt att se mig mätt på.

Skrattet fastnar dock lite i halsen efter att jag också kollat igenom dokumentären Könskriget av Evin Rubar, med den klassiska "Män är djur"-kommentaren från dåvarande ordföranden för ROKS. Undrar hur tongångarna går idag i dessa kretsar?

1 kommentar:

Helena von Schantz sa...

Tack John både för länken och dina vänliga ord. Det finns hatiskhet och oförsonlighet på båda sidor och det är i sig ett hinder för jämställdhet. Jag tror inte att man ska tänka i banor av vinnare och förlorare när det gäller jämställdhet, utan snarare i termer av friheter, rättigheter och skyldigheter. Mänskliga rättigheter helt enkelt.