Välkommen till bloggen "Tankar, tvivel och tro..."! Jag som förestår denna blogg heter John Nilsson. Här delar jag med mig av mina tankar om stort och smått, framförallt om psykologi, religion och samhälle. Välkommen att läsa och ge din respons på mina inlägg och efterföljande kommentarer.

2008-09-09

Byt ut Täppas i "Ring P1" och återinför programmet "Klarspråk"!

Har precis lyssnat på "Ring P1" med Täppas Fogelberg. Ledsamt att höra honom, tycker jag. Han verkar mest se som sin uppgift att förlöjliga, förvirra och ifrågasätta de som ringer in (lyssna gärna på de första ca 13 minutrarna av dagens program; http://www.sr.se/cgi-bin/p1/program/index.asp?ProgramID=1120). Jag tycker han snarast verkar ha inställningen att -"Vad är du för en idiot som lägger tid att ringa till det här tjafsiga programmet och har mage att tro att du betyder nåt i det stora hela?". Snälla Sveriges Radio och P1-redaktionen: befria oss från denna nedlåtande programledare som försöker skriva oss på näsan vad vi ska tänka, känna och tro. Han, som brukar anklaga somliga som ringer in för att vara fascister och ge dem andra nedsättande tillmälen, propagerade t o m själv i dagens program för att inskränka yttrandefriheten när nu offentliga dokument blir tillgängliga på internet genom t ex Pirate Bay.

Innan "Ring P1" började sändas fanns ett annat program, "Klarspråk", som bara var fem minuter långt (mot "Ring P1":s 40 minuter). Men i programmet "Klarspråk" fick vanliga människors åsikter och inlägg stå för sig själva, oemotsagda av en ifrågasättande, styrande och nedgörande programledare som t ex Täppas. Var det för provocerande för berörda makthavare att vanligt folk fick komma till tals på detta sätt, även om det bara var 5 minuter per dag? Nu har man effektivt desarmerat dessa bandade inlägg i en salig röra av direktsända samtal och med små förstuckna kommentarer som ifrågasätter den som ringt in och med god vilja velat delta i den demokratiska samtalet.

Jag vill tillägga att jag tycker andra programledare för "Ring P1" har (åtminstone haft) ett mer lyssnande och respektfullt sätt att förhålla sig till de som ringer in. Jag tycker att vi licensbetalare är värda att bemötas med respekt när vi vill dela med oss av våra tankar och erfarenheter. Man kan tycka att en persons åsikter är helt uppåt väggarna, men ändå respektera honom eller henne som person! Det verkar som Täppas inte begripit det.

2 kommentarer:

Bo Hellgren sa...

Tack, John Nilsson för dina synpunkter. Det är just detta som jag och 900 andra har framfört under de senast fyra och halvt åren som Klarspråk har saknats i P1, genom hemsidan www.klarsprakare.se Men Ring P1-red. och SR-ledningen har nonchalerat våra protester mot att Klarspråks sändningstider har ersatts av den helt värdelösa kortversionen av Ring P1, som inte är till nytta för någon lyssnare.
Det var den 9:e januari 2004 som programledaren för Klarspråk hade fått order av SR-ledningen att sist i detta program säga ” Detta var det sista Klarspråket !” Helt kuppartat ströps Klarspråksdebatten mitt i pågående konstruktiva debatter. Klarspråks sändningstid var då 10 minuter kl. 05.35 med repriser 14.50 och 20.35. I Klarspråk kunde alla lyssnare oberoende av sina arbetstider delta i debatten mellan lyssnarna utan programledarnas inblandning och med sin egen agenda. Några år innan 2004 var Klarspråk sändningstid 15 minuter med två repriser och från början 1987 när Christina Ruhnbro startade programmet var det antagligen 30 minuter. Du och alla andra är välkomna att stödja opinionen för att återupprätta Klarspråk i P1 och därmed återupprätta P1-lyssnarnas yttrandefrihet. I väntan på att SR ska ta sitt förnuft till fånga igen och att Klarspråk återfår sina sändningstider har Föreningen Klarspråk i samarbete med närradiostationer sedan hösten 2007 producerat enga program i Klarspråks anda. 8 sådana program finns att avlyssna på hemsidan www.klarsprakare.se och alla är välkomna att göra nya inlägg för kommande program till telefonsvararen 08-559 211 40

Bo Hellgren sa...

Att ringa tilltelefonsvararen för att i lugn och ro få framföra sina synpunkter var det som lyssnarna kunde göra före 2004. Synpunkter som sen en kunnig och lyhörd redaktion sammanställde till konstruktiva debatter mellan P1:s lyssnare. Alla fick tala ostört utan att programledare la sig i. Motargumenten kom från andra lyssnare som sen när dom hade lyssnat ringde in sina synpunkter och på så sätt diskuterades sakfrågorna på lyssnarnas villkor och med lyssnarnas egna agendor. Detta var Klarspråk som SR-ledningen la ner mot lyssnarnas protester i januari 2004. I det upplägg som Ring P1 nu har så används inte de till telefonsvararen inringa inläggen på ett sätt så att konstruktiva debatter kan uppstå. www.klarsprakare.se