Välkommen till bloggen "Tankar, tvivel och tro..."! Jag som förestår denna blogg heter John Nilsson. Här delar jag med mig av mina tankar om stort och smått, framförallt om psykologi, religion och samhälle. Välkommen att läsa och ge din respons på mina inlägg och efterföljande kommentarer.

2008-09-09

Skriv på "Klarspråkarnas" namninsamling!

Efter att ha publicerat mitt föregående inlägg också på "Ring P1":s debattforum, fick jag veta att det fanns en förening för de som vill att Sveriges Radio återinför programmet "Klarspråk". De har också en namninsamling för att kunna påverka SR:s ledning till detta. Besök gärna "Föreningen Klarspråk":s hemsida (http://www.klarsprakare.se/) och skriv på namnlistan så vi får "Klarspråk" tillbaka i P1 - som ett forum där människor får komma till tals oberoende av vilken ställning de/vi har i samhället.

***

Idag har jag också tagit bort min enkät angående "Skapelse eller evolution" från bloggen. Intresset har varit svalt, endast en person har svarat sedan den 7 april då jag lade upp enkäten. Jag hade också problem med att frågan och det första svarsalternativet delvis hamnade över varandra, så de blev båda oläsliga. Så här såg enkäten ut innan jag tog bort den idag:


"Fråga: Hur tror du att universum, jorden och livet på jorden kommit till? (Du kan ange flera svarsalternativ om du vill).

Jag tror att universum, jorden och livet på jorden skapades av Gud på sex dagar för ca 6000 år sedan, så som det beskrivs i bibeln (1 Mos. 1:1 - 2:4).
0 (0%)

Jag tror att universum, jorden och livet på jorden är flera miljarder år gammalt och att livet på jorden utvecklats på det sätt som Charles Darwin föreslagit i boken "Om arternas uppkomst genom naturligt urval […]", från 1859.
1 (100%)

Jag tror både på att universum, jorden och livet på jorden är skapade av Gud eller någon annan "högre makt" och att livet på jorden utvecklats på det sätt som Charles Darwin föreslagit i boken "Om arternas uppkomst genom naturligt urval […]", från 1859.
0 (0%)

Jag tror inte att det finns någon gudomlig skapare av universum, jorden och livet på jorden.
1 (100%)

Jag tycker inte att något av ovanstående alternativ stämmer med min uppfattning. (Förklara gärna varför i en kommentar, t ex till mitt inlägg 2008-04-07).
0 (0%)

Jag tycker att frågan är ointressant.
0 (0%)

Jag tycker att svarsalternativen är omständligt formulerade.
0 (0%)


Rösta i denna enkät

Röster hittills: 1

Återstående dagar för att rösta: 216"

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hej! Jag tycker ämnet är intressant. Vi är ju i alla avseenden hänvisade till TRO och att TRO. Jag TROR bortom alla religioner och är intresserad att få veta sanningen och så blir det en dag när stundom är inne.
Ingenting kan uppstå ur ingenting. Jag tror att det finns tre existerande föutsättningar. Skaparen, skaprförmågan och det skapade. Allt skapat har och är också detsamma, skapare med skaparförmåga och det skapade. Vi är ETT med allt och separation är illusion. Det finns ingen död det finns bara rörelse och kan uttryckas som energi.
Kram Bo

John sa...

Hej Bo!

Ja, det var ju ett tag sedan du skrev din kommentar och jag vet inte om du kommer att läsa det här, men jag vill ändå reagera på det du skrivit.

Jag tror (!) också att vi är hänvisade till att tro, vare sig vi vill det eller inte. Också den som vill luta sig helt och hållet mot rationalitet, vetenskap och förnuft, väljer detta utifrån en tro på att detta förhållningssätt är det bästa, tänker jag.

Det du säger i ditt andra stycke om tre "förutsättningar" har jag lite svårt att förstå. Det jag sedan också reagerar negativt på, är när du skriver att "separation är illusion" och att det "finns ingen död". Jag uppfattar det som att du har en lite egen tolkning av dessa ords betydelser. Även nu levande människor är separerade från varandra av en massa olika anledningar, tänker jag, och utöver detta dör dagligen ett stort antal människor, något som i min världsbild är en oåterkallelig separation från livet och oss som fortfarande lever.

Hur som helst känner jag mig lite mentalt separerad från dig i det avseendet att jag inte förstår vad du menar med vad du skrivit och som jag citerat ovan.

Allt gott!