Välkommen till bloggen "Tankar, tvivel och tro..."! Jag som förestår denna blogg heter John Nilsson. Här delar jag med mig av mina tankar om stort och smått, framförallt om psykologi, religion och samhälle. Välkommen att läsa och ge din respons på mina inlägg och efterföljande kommentarer.

2008-04-10

Rammstein...

Hipp, hipp...

Idag kom tre CD-skivor med posten från Ginza, alla med den tyska gruppen Rammstein. "Reise, reise" (2004) har jag sedan tidigare. Nu slog jag till på "Herzeleid" (1995), "Mutter" (2001) och "Rosenrot" (2005). Tung rockmusik som jag delat med mig lite av idag (till grannarna).

Titta och lyssna vidare på:

http://www.rammstein.com/

Några rader ur "Adios" från skivan "Mutter":

"Nichts ist für dich
nichts war für dich
nichts bleibt für dich
für immer"

(Ungefär (mitt eget försök till översättning):

"Ingenting är för dig
ingenting var för dig
ingenting förblir för dig
för alltid")

Vi skall alla dö (såvitt jag vet). Om det finns något på andra sidan, något "för alltid" kan ingen av oss veta. Vi kan tro en massa saker, som att 72 jungfrur väntar på oss om vi spränger oss själva i luften till Guds ära, ett saligt himmelrike eller ett evigt helvete, sälla jaktmarker etc. Men ingen kan väl med någon slags intellektuell hederlighet säga att han vet? Kanske är vi i någon bemärkelse ett slags farkoster för våra gener, som jag uppfattat att Richard Dawkins säger i sin bok "The Selfish Gene". Och ändå är vi och de varelser vi delar den här planeten med väl ganska fantastiska?

Men hur vi kommit hit och om och i så fall var vi går efter detta jordelivet, det är svårt att veta något om, tycker jag. Jag är glad att jag kommit hit och hoppas både få njuta av och något få bidra till att denna blåa pärla i universum blir en ännu vackrare plats för oss alla. Perspektivet att vi skulle vara evighetsvarelser kan vara lika skrämmande som lockande tycker jag. Att tänka sig att vi lever här just bara den tid och i de omständigheter vi fötts in till är möjligen provocerande. Ingen rättvisa finns antagligen då. Men tänk om det inte gör det? Annat än den rättvisa vi själva försöker skapa? Tänk om vi är helt själva, ingen Gud, ingen högre makt, ingen djävul - bara en massa begränsade och ofullkomliga människor som står inför utmaningen att leva tillsammans på ett begränsat klot utkastat i en till synes tom rymd?

/John

PS. En lite mer världslig kommentar: Antipiratbyrån borde ge mig medalj. Jag antar att jag hade kunnat ladda ner alla dessa låtar gratis - om jag bara lärt mig hur... Att betala 99 kr - 149 kr för en CD känns lite mycket idag. Material- och tryckkostnaden är ju inte mer än några kr per skiva vad jag har förstått. Jag tycker skivbranschen kunde sänka priserna rejält, så det blev lite mer rimligt att köpa musiken lagligt och skillnaden gentemot fildelning inte blev så stor.

Jag skulle själv vilja ha betalt om jag hade spelat in en skiva - i synnerhet om det var musik jag skrivit själv. Men jag känner inget större engagemang inför att fortsätta att göda själva skivbranschen, de som i kraft av sitt kapital sitter (eller kanske snarare suttit) på tekniken och distributionsnätet. De borde tänka om. DS.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Nu äntligen har jag läst lite i din blogg. Intressant! Det här inlägget var det som överraskade min mest: att du gillar Rammstein! Jag har aldrig placerat dem i rock-genren, utan uppfattat det som tung synth/industri i samma anda som jag lyssnat en hel del på. T.ex. har de gjort en cover på Depeches 'Stripped' (det är nog den enda låten jag har på skiva med dem, kanske ska jag ladda ner lite nu, jag brukar börja så med artister jag inte känner till så väl, för att ta reda på om det är värt att köpa).
Vi hörs!

John sa...

Hej Joel!

Kul att du hittat hit och kollat lite bland det jag skrivit.

Vad gäller frågan vilken genre Rammstein skall placeras i, vet du säkert bättre än jag. Jag har konstaterat att det är tung, kraftfull musik med distade gitarrer och det har räckt för mig för att kalla det "rock".

Om man läser vad som står på http://sv.wikipedia.org/wiki/Rammstein , får man veta att vi nog båda har lika mycket rätt. De skriver:

"Musikstil

Rammsteins musik spänner över flera undergenrer av rockmusik, men klassificeras oftast som en variant av industrial metal eller heavy metal, mer specifikt som Neue Deutsche Härte. Vissa låtar, som Feuer frei, är influerade av rock och hårdrock, andra har mer gemensamt med synthmusik, och ett fåtal är närmast att klassificera som pop".

("Neue Deutsche Härte" = ny tysk hårdhet).

Du får gärna låna mina skivor om du vill lyssna lite mer på dem. Jag har som sagt alla studioalbum, utom "Sehnsucht" - men det ska jag se till att beställa. Har du någon musik i samma genre skulle det vara kul att få lyssna på den, vid lämpligt tillfälle.

Hoppas vi hörs/ses snart igen.

Soledude sa...

Appropå de 72 jungfruarna:

Jag är absolut ingen expert på koranen eller islam, men vad jag har förstått är det tydligen inte specificerat vad för sorts jungfrur som avses finnas där när den dagen kommer. Undrar om det kan röra sig om bögar, för många av dem är säkert oskulder i det hänseende att de aldrig haft sex med en kvinna...

Dålig humor, ja någon tycker säkert det men jag tar mig friheten att skoja lite då jag själv anser mig vara helt obunden religiöst.

John sa...

Hej Soledude,

Ledsen att jag inte gett någon respons på din kommentar tidigare.

Först vill jag säga att jag egentligen vet mycket lite om de 72 jungfruarna och vad de står för i Islam. Jag vet inte ens om de alls omnämns i t ex Koranen. Men som jag förstår det är det i alla fall ett löfte som ges presumtiva självmordsbombare, för att den planerade aktionen kanske ska synas mer attraktiv för den individ som skall göra köttfärs av sig själv och andra.

Samtidigt vill jag, med tanke på Israels massiva angrepp på Gazaremsan de senaste dagarna-veckorna och den svåra situation som människorna har där (i Gaza), uttrycka en förståelse för att människor kan bli desperata. Jag vet inte om det har så mycket med Islam att göra egentligen, detta att man i en oerhört pressad och plågsam situation, vill förgöra sin fiende med alla till buds stående medel, även om det kräver att man spränger sig själv till döds. Jag har aldrig levt under en sådan press och har kanske ingen rätt att döma dem som tar det steget.

Men, men...

Vem ska ta emot de homosexuella i himlen? Kan det verkligen vara så att 72 heterosexuella jungruar skall ta emot en manlig homosexuell människa? Det kanske skulle vara attraktivare med 72 manliga ynglingar?

Och hur blir det för den flicka eller kvinna som blir martyr, står det 72 manliga oskulder i väntan på henne? Någon rättvisa borde det väl vara i himlen?

Hela idén är lite besynnerlig, tycker jag, och jag undrar om det finns stöd för den i Koranen? Annars brukar ju äktenskapet hållas högt i kurs i religionen och det brukar ju bara röra en man och en kvinna i dessa sammanhang. Men Islam kanske tillåter månggifte förresten?

Lite så där undrar jag hur någonting som här i livet inte anses som något önskvärt, av religiösa företrädare, nämligen promiskuitet (och vad ska man annars kalla att ha 72 sexpartners), helt plötsligt kan godkännas och betraktas som en relevant och av Gud godkänd belöning, för detta slag av självuppoffring?

Kanske kan någon som är insatt i Koranen och Islam hjälpa oss att reda ut begreppen?